Najostrzejszy ze wszystkich sosów

Jeśli tabasco, jalapeno, czy louisiana nie satysfakcjonują już nas swoją skalą ostrości smaku, to znak, że najwyższa pora włączyć do jadłospisu sos z papryczek habanero. Istnieje zaskakująco niewiele dodatków tak pikantnych jak on. Tak, więc jeżeli należymy do grona osób lubiących naprawdę ostrą kuchnię zdecydowanie warto dowiedzieć się więcej na temat tego sosu właśnie.

Habanero jest piekielnie ostry

sos habaneroNie tylko papryczki gwarantują habanero tak szczególny smak. To za sprawą pozostałych składników przysmak ten nabiera swojego charakteru. Składniki takie jak marchewka, cebula, czosnek, limonka, czy oliwa wydobywają z ostrych papryczek ich pełen potencjał. Przygotowując sos habanero zaczynamy od rozgrzania oliwy na średnim ogniu i dodania do niej marchewki. Podsmażamy marchew około pięciu minut, cały czas energicznie ją mieszając. Należy przy tym bardzo uważać, aby nie przypalić składników. Gdy czas ten upłynie dodajemy do rondelka cebulę wraz z czosnkiem i smażymy całość równie długo, nie przerywając mieszania. Następnie przesmażone warzywa zdejmujemy z ognia i umieszczamy w malakserze wraz z papryczką habanero i wodą. Później miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej pasty, do której wlewamy ocet i sok z limonki. Otrzymaną konsystencję miksujemy jeszcze przez chwilę. Powstały sos przenosimy do rondelka i rozrzedzamy wodą. Na małym ogniu doprawiamy sos solą i doprowadzamy do wrzenia, utrzymując go w tym stanie przez pięć minut. Kiedy zdejmiemy rondelek z ognia możemy przejść do procesu klarowania, natomiast po wystudzeniu nasz sos jest już w pełni gotowy.

Podsumowując, odpowiedzią na poszukiwania najostrzejszego ze wszystkich sosów może okazać się właśnie habanero. Ten niesamowicie ostry dodatek z pewnością zaspokoi gusta miłośników pikantnych potraw. Za sprawą składników takich jak marchewka, czy czosnek z papryczek habanero wydobywany jest wyjątkowy, pikantny smak.